вход, регистрирай се

Монахът, който продаде своето ферари


от Робин Шарма

Въведени са общо 7 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (11): gergan75, animalita, nefa03, victoriaCHASER, lili_hr, lena_j, dying.angel, Mia, morenita, Наталия Пешова, Silvana

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (12)

   покажи всички
Аз съм повече отколкото изглеждам, цялата сила и енергия на света са скрити в мен!
Всяка секунда, прекарана в мисли за нечии чужди мечти, отнема секунда от собствените ти мечти.
Когато мисля за хората, които живеят по този начин, си спомням думите на един любим на баща ми английски писател: "Човек не бива да позволява на часовника и календара да му пречат да види, че всеки миг от живота е чудо - и тайнство".
Ако чуят думите ми, повечето хора ще кажат, че нямат време да седнат и да се взират в някакво цвете. Това са същите онези хора, които ще кажат, че нямат време да се порадват на детския смях или да ходят боси в дъжда.
Самият факт, че имаш желание или мечта, означава, че имаш съответната способност да ги осъществиш.
Това прилича на класическата приказка за момчето, което заминало далече от дома си, за да учи при един прочут учител. Когато застанало пред мъдрия старец, първият му въпрос бил: "Колко време ще ми трябва, за да стана мъдър като теб?" Учителят бързо отговорил: "Пет години".
"Това е много дълго време - казало момчето. - Какво ще стане, ако уча двойно повече?"
"Тогава ще са нужни десет" - отговорил учителят.
"Десет! Това е прекалено дълго. Какво ще стане, ако уча цял ден и до късно всяка вечер?"
"Петнайсет години" - отвърнал мъдрецът.
"Нищо не разбирам - казало момчето. - Всеки път, когато обещая да посвещавам повече енергия на целта си, ти ми отговаряш, че ще е нужно по-дълго време. Защо?"
"Отговорът е прост. Ако едното око е вперено в крайната цел, ще ти остане само едно, за да те води по пътя".
А ако се изправиш пред неочакван резултат и изпиташ леко разочарование, помни: природните закони гарантират, че ако една врата се затвори, винаги се отваря друга.
Тревогата изцежда голяма част от силата на ума и рано или късно уврежда душата.
В живота няма грешки, а само уроци. Не съществува такова нещо като негативно преживяване, а само възможности да растеш, да учиш и напредваш по пътя на себевладеенето. В борбата се ражда сила. Дори болката може да бъде прекрасен учител.
- Дори болката? - възразих аз.
- Определено. За да превъзмогнеш болката, трябва първо да я изпиташ. Или, казано по друг начин, как можеш действително да познаеш радостта да бъдеш на върха на планината, ако преди това не си бил в най-ниската долина?
Никога не съжалявай за миналото, а го приеми като учител, защото то е точно това.
В момента, в който престанах да прекарвам толкова много време в преследване на големите удоволствия в живота, започнах да се наслаждавам на дребните неща, например да гледам как звездите танцуват в лунното небе или да усещам как слънцето гали лицето ми в прекрасната лятна утрин.
» Добави цитат