вход, регистрирай се

Мемоари


от Бенджамин Франклин

Въведени са общо 1 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (1): NeDa

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (8)

   покажи всички
Делата на пощата станаха причина да предприема същата година едно пътуване до Нова Англия, където Кеймбриджкия колеж по свой собствен почин ми даде учената степен магистър на изкуствата. Преди Йейлският колеж в Кънектикът ми беше оказал същата чест. така, без да съм учил в някой колеж, получих техните отличия. Те ми бяха поднесени от уважение към моите подобрения и открития в областта на електричеството - клон от физиката.
Човешкото щастие се постига не само чрез големи сполуки, които рядко се случват, отколкото чрез дребните изгоди, на които се натъкваме всеки ден .
... настоятелите наеха къща, назначиха преподаватели и Академията се откри, мисля през същата 1749г.
... Настоятелството на Академията бе след известно време узаконено с указа от губернатора, средствата му нараснаха от дарения от Англия и земи, отпуснати от собствениците ... и така бе основан сегашният Филаделфийски университет. От самото начало досега аз продължавам да съм негов настоятел ето вече близо четиридесет години.
... в 1742 година изобретих открита печка за по-добро отопляване на стаите и същевременно пестене на гориво, защото свежият въздух се затопляше при нахлуването си.
Вярно е, че ако можеш да се покатериш до върха на едно стълбище, без да използуваш стъпалата, слизането ще ти се види много лесно; положително е обаче, че ако се качваш стъпало по стъпало, по-лесно ще стигнеш върха.
Всъщност надали има друга наша вродена слабост, която е тъй трудна за потискане, както гордостта. Колкото и да я прикриваш, да се бориш с нея, да я потъпкваш, да я задушаваш, да я сподавяш, тя пак остава жива и току се промъква и излиза наяве.
Тогава осъществих първия си проект от обществен характер - основах абонаментна библиотека.
Колко удобно нещо е да бъдеш разумно същество, понеже това ни дава възможност да намерим или да измислим основание за всяко нещо, което ни се иска да направим.
» Добави цитат