вход, регистрирай се

Черно мляко


от Елиф Шафак

Въведени са общо 10 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (14): eliwolf, Дина, landonova, animalita, NeDa, Deni_Todorova, nel, lili_hr, lena_j, djifka, zavinagiiii, Abies, mamuri, tzvetie
В момента четат тази книга (3): Марина, mishela, r_christova
Смятат да я прочетат (1): Ем-

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (6)

   покажи всички
Смяташ, че някои от нас са по-достойни от други. А истината е, че всички ние сме твое отражение. Всички сме едно цяло. Не е задължително да си приличаме като две капки вода. Ние с нея споделяме еднаква същност. Разбери го най-после. Докато не проумееш, че всеки глас вътре в теб е част от същия кръг, няма да се чувстваш цялостна. Съедини ни в Едно.
Но какво да гласи некрологът на писателка като Зелда Фицджералд: тя седеше на ръба, танцуваше така,че си разби сърцето, рисуваше света в изумителни цветове, отгледа дъщеря, пишеше разкази, после умря.
Депресиите ни връхлитат против волята ни, без да го знаем, после обаче бавно и неусетно могат да се превърнат в река, по която с удоволствие се носим.
Зелда е най-малкото точно толкова нещастна, колкото и той. Двамата не могат да си донесат един на друг щастие, но и нямат сили да тръгнат по различни пътища. Като две хвърчила с преплетени връвчици се гънат и гърчат в обятията си.
O - отвръщам.- Чакате бебе, прекрасно!
Да - включва се Шърли и се потупва по корема. - Метър осемдесет и три, шампион любител по шахмат и тенис, професионален художник, коефициент на интелигентност над 160, интересува се от будизъм и далекоизточна философия ...
- Моля?
- Бащата - уточнява тя. -Избрахме го сред хиляди в банката със сперма... Бебето ще бъде невероятно.
Плаша се от такова старателно предварително планиране. Сигурно не е изненадващо, че жените издирват донори на сперма, които са атлетични, магнетични, богати и влиятелни. Но като човек, расъл без баща, си мисля какво в крайна сметка означава това за дете, което никога няма да познава биологичния си баща? Пък и нещата, които не притежаваме, например сините очи, мускулестото тяло или красноречието, могат да ни помогнат да развием други дремещи в нас качества. Много таланти се раждат от мрака, по необходимост. В търсенето на съвършени бебета се пропуска изненадващата роля на случая, на съвпадението и липсите в развитието на личността.
Не твърдя, че художествената литература е с магнитуда на земетресение, но когато сме в добър роман, ние напускаме уютните си малки жилища и чрез измислени герои започваме да опознаваме хора, които не сме срещали никога дотогава и които дори не сме харесвали ...
» Добави цитат