вход, регистрирай се

Другият и още разкази


от Бернхард Шлинк

Въведени са общо 3 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (1): unchita

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (9)

   покажи всички
"Ти не си ли запазвал някога нещо само за себе си? Да не би да искаш ние или приятелите ти винаги да сме свидетели на нещата, които вършиш? Хората са завистливи, затова не бива да им показваме скъпоценностите си. Или ще се натъжат, че не притежават същото или ще проявят алчност и ще поискат да ти го отнемат."
"Можеш ли да се влюбиш в другия за втори път? Нима втория път не го познаваш прекалено много? Нима предпоставка за влюбването не е да не го познаваш, а да откриваш в него белите петна, върху които да проектираш собствените си желания? Или силното привличане прави проекцията толкова силна, че тя отпечатва образите на твоето желание не само върху белите петна, а и върху вече готовата, шарена карта? А може би има любов без проекция?"
"Не разбирате ли? Президентът е прав, като каза, че щом им харесва да се трепят, мир няма да има. Също като с алкохола. Преди алкохоликът да падне толкова ниско, че по-ниско да не може, не престава да пие. -и извади шишето от джоба си -А, наздраве!"
"Анди се замисли за кръщенетата, за монахините и за младите, остригани нула номер войници, за татуировките на есесовците, за жигосаните концлагеристи и говеда. Косата пораства, татуировките могат да се заличат, но веднъж потопен в кръщелния купел, човек остава там сякаш завинаги. Каква е тази религия, за която не е достатъчно символичното отдаване, а трябва да го узакони и физически, която може да бъде предадена от главата, но тялото да й остане вярно до края?"
"Поспориха за филма, който им показаха по време на полета, тъй като им бе приятно да разгръщат ритуала на спора за нещо, което беше лишено от експлозив"
"Изпитваше опасенията на влюбените, когато трябва да споделят с другия кои книги и каква музика харесват"
"Понякога се питаше кое е по-лошо: човекът, когото обичаш да бъде различен с някой друг, или да бъде същият както с теб. Или и двете са еднакво лоши. Защото ти е откраднато не само това, което е твое, а и онова, което би трябвало да ти принадлежи."
» Добави цитат