вход, регистрирай се

Разговори с принц Кирил


от Михаил Топалов-Памукчиев

Въведени са общо 3 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (1): NeDa

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (12)

   покажи всички
Представяте ли си какво велико нещастие ще бъде, ако всички са набожни, ако всички ходят редовно на черква, ако всички пеят псалми и не говорят за жени, за любов, за веселие, за кабарета? Представяте ли си какво ще настане? Светът ще умре от скука. Това е ужас над ужасите.Разбира се, всеки да живее както иска, но има живот и живот. Аз не съм от праведниците.
Един голям германски пълководец, и стратег, и учен, Клаузевиц, пише в една своя книга, чел съм я, че преди да почнеш една война, трябва да знаеш какво ще правиш, като я свършиш.
Аз съм земен човек, вярно е, но съм и сантиментален. Просълзявал съм се пред някои картини в Лувъра, в Прадо, в Дрезден ...
- От сто въпроса на вселената, може да се отговори само на един, не повече.
- На кой?
- Има ли живот на Земята или няма. Има, казваме ние, и това е единственият точен отговор за вселената майка. Всичко останало са хипотези: как се е създала вселената, докога ще живее, защо в сто милиарда светове има живот само при нас и тъй нататък.
Човек може да знае нещо в своята област, но в друга - не. А политиката е област над областите. Там не може всеки. Там некадърността, недоучеността са най-страшни. Там трябва да се знае много...
Да се знае например, че всяка партия, печели авторитет само когато е в опозиция. Започнеш ли да събираш данъци, да управляваш - сбогом, авторитет. Сбогом, уважение. Сбогом, надежди народни. Всяка първа и втора управляваща партия пропада катастрофално в очите на народа, щом е на власт. Това е закон. Затова трябва да има повече партии. Не само защото хората имат различни интереси...
- Ваше Височество, кои смятате за големи българи?
- ... Селянинът е единият велик българин, той ни храни всички.
Черквата, армията и дворците са трите неща на света, които се учат, които умеят и които го правят на дело - да изживяват трагичните събития спокойно. Сдържано.
Черквата, армията и дворците са трите неща на света, които се учат, които умеят и които го правят на дело - да изживяват трагичните събития спокойно. Сдържано.
Когато се загуби битката, трябва да се запази достойнството.
» Добави цитат