вход, регистрирай се

Бизнес отвъд ограниченията


от Ричард Брансън

Въведени са общо 2 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (1): viliyana

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (8)

   покажи всички
Непрекъснато трябва да изпреварвате другите или себе си. Обикновено, ако се замислите, ще откриете по-добър начин да свършите нещо. Трябва да си задавате въпроси за начина, по който хората работят.
След като прецените каква е опасността в дадена ситуация, направете обективна оценка на силните и слабите си страни като бизнес лидер. Необходимо е ясно да осъзнавате на какво сте способни като човек и как да вдъхновите и мотивирате служителите си да ви помогнат с желание да свършите работата.
Как се постига това? За начало ето нещо, което задължително трябва да присъства във всеки един бизнес план: Нашата компания ще си организира много партита и празненства. Партитата са начин да оживите хората си и да им позволите да се отърсят от напрежението. Атмосферата на служебните събрания трябва да е приятелска и ободряваща. Като се забавлявате заедно, ще изградите и чудесна фирмена култура.
Истинския лидер трябва да притежава способността да прави разлика между реалната и възможната опастност... Нужно е да разбирате пред какви предизвикателства е изправена фирмата ви и да се заемете с тяхното разрешаване.
Най-добрият и сигурен начин да се справиш с криза на нестабилен пазар, е чрез експерименти и приспособяване.
Какво е първото, което правим във Върждин, щом се изправим пред проблем? Незабавно се събираме за да намерим отговор на един-единствен въпрос: „ Има ли изход?”. След това минава нататък и питаме: „ По какъв начин да разрешим проблема така, че да е най-добре за всички.”
Съсредоточете се изцяло върху намирането на изход. Ако проблемът е сериозен, посветете му цялото си време и енергия, докато не бъде разрешен. Работете денонощно, за да се справите с него, и се опитайте да разпределите сред служителите си всички останали задачи. При условие, че сте направили всичко това, и не успеете да разрешите проблема, поне ще знаете, че сте дали всичко от себе си. Продължете напред. Ако е нужно да поемете целия удар, направете го с гордо вдигната глава. Забравете за случилото се. Когато ви ранят, оближете раните си и се изправете отново. Ако сте направили всичко по силите си, е време да продължите напред.
Мисля, че клиентите се дразнят много повече от помпозността и лицемерието, и е много по-добре да се шегувате добронамерено на свой гръб, отколкото да се правите на по-важни, отколкото сте.

Превод от английски:
Катя Перчинкова
Онова, което ме кара да ставам сутрин с ентусиазъм, е желанието да осигуря приятни преживявания на клиентите си. Нито една друга марка не се превърна в марка за "начин на живот" като "Върджин". А ние го постигнахме, не като взехме безпристрастното решение да станем марка за начин на живот, а просто следвахме желанията и любопитството си. Винаги съм искал да научавам нови неща и също толкова да споделям наученото с останалите.

Превод от английски:
Катя Перчинкова
Вече изпълнихме правилото на Хърб да наемаме хора, заради отношението им, а след това да ги обучаваме на уменията. Върджин споделя и другите му "основни възгледи", както и аз:
1. Служителите са на първо място. Начинът, по който се отнасяте със служителите си, показва как ще се отнасяте с клиентите си.
2. Мислете в малки мащаби, за да се разраснете.
3. В добрите времена, управлявайте така, че да компенсирате за лошите времена.
4. В непочтителния хумор няма нищо лошо.
5. Бъдете себе си.
6. Забавлявайте се на работа.
7. Приемайте конкурентите си насериозно, но не и себе си.
8. Гледайте на компанията си, като на организация в сферата на услугите, която по случайност е авиокомпания.
9. Дайте най-доброто от себе си.
10. Прилагайте златното правило и в рамките на компанията, и извън нея.
» Добави цитат