вход, регистрирай се

Сараевско Марлборо


от Миленко Йергович

Въведени са общо 4 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (2): landonova, NeDa

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (4)

   покажи всички
Всички изгорели домашни библиотеки в Сараево не могат да бъдат изброени, нито запомнени. А и няма заради кого. Но като пламък на всички пламъци и като огън на всички огньове, като окончателна митична пепел и прах се помни съдбата на университетската библиотека в Сараево, прочутата Вjeчница, чиито книги горяха цял ден и цяла нощ.
Това се случи след поредното свистене и последвалата го експлозия точно на този ден преди една година. А може би на същата дата, когато четеш този текст. Чужденецо, погали нежно своите книги и си спомни, че са прах.
из "Библиотека"
Американецът ме пита какво е това надлъж и нашир, аз го поглеждам, наистина не мога да се сетя за подходящ английски превод, усмихвам се и казвам - това е, мой журналисте, нещо като "all over the world". За някого надлъж и нашир е от Башчаршията до Мариин двор, а за други това е земното кълбо.
Но щастлив и нещастен може да бъде и единият и другият.
из "Гроб"
Знаеш ли защо никога не погребват хората в долината? Всяко истинско гробище е на някакво възвишение над града, та като се изкачиш горе, окото ти да се отмори, пък докато се луташ от гроб на гроб, да прелистваш албума от подземни фотографии и като си крачиш през високата трева, ако те срещне някой непознат и се заинтересува за живота на някой покойник, да можеш да му разкажеш и да посочиш с пръст пътя му през махалите и чаршията, от дюкяна до кръчмата, та чак до гроба.
из "Гроб"
Стъклото се пукна със симетричността на меридианите върху географската карта.
из "Кактусът"
» Добави цитат