вход, регистрирай се

Червено и черно


от Стендал

Въведени са общо 6 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (25): hypno, Иван Стоянов, eskarina, gergan75, Светлина, Frosty, landonova, Sladost, Fany, Mirela, stardust, радея, zuzi, @Siss, Е.Илиева, dgroicheva, Лулу, veronica_pd, yoana, soul, vladokar, maggito, V. Bekam, pnio, ni4are
В момента четат тази книга (1): мармотчето
Смятат да я прочетат (8): Гълъбица, conevi, animalita, gingerina, lz1adf, Michelle19, Лолитка, babyrecords

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:Цитати от книгата: (8)

   покажи всички
Господин Шелан беше непредпазлив към Жулиен както и към себе си. След като го беше приучил да разсъждава правилно и да не се задоволява с празни приказки, той беше забравил да му каже, че у незначителния човек този навик се смята за престъпление; защото всяко здраво разсъждение е само по себе си оскърбително."
"Той се намираше в онова състояние на учудване и тревожен смут, в което изпада душата, когато я постигне онова, за което е копняла толкова дълго. Тя е свикнала да желае, но няма какво да желае вече, а няма още спомени."
"Ето какво е, уви, злото от прекалената култура! На двадесет години душата на младия човек, ако той има някакво образование, е на хиляди левги от непосредствеността, без която любовта се превръща често в най-досадно задължение."
"Но изключителната личност се отличава с това, че мисълта и не следва пътя, утъпкан от посредствеността."
"Вежливостта е само отсъствие на гняв, който се проявява при лошо възпитание."
"Вие не сте разбрали своя век, правете винаги обратното на това, което очакват от вас!"

"Как се възхищавах в самонадеяността си, че се различавам от другите селски момчета! Добре, аз поживях достатъчно, за да видя, че различието ражда омраза."
» Добави цитат