вход, регистрирай се

Фараон Ехнатон


от Георгий Гулиа

Въведени са общо 1 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (1): Мира

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (6)

   покажи всички
Лицето на фараона изглеждаше синкаво.Съвсем безкръвно.Луната беше го направила такова.А очите му заблестяха в тъмнината още по-силно.Трудно бе да откъснеш поглед от тях.
Ка-нефер е смайващо красива.Истинска жена!С тялото си.С лицето си.С ръцете си и с дългите си като на сърна крака...
Той бавно се извърна, бързо - едва ли не тичешком - се приближи до стената и се прислони до прохладните тухли.За да поизстине малко...А тя, без да го вижда, но чувствувайки всичко до най-малката подробност, повтаряше :
- Обичаш ме..Обичаш ме..Обичаш ме..
- Мълчи. - замоли се той.
- Обичаш ме.
Соколът винаги трябва да бъде готов за падане.От най-голяма височина! Падането, а не излитането прави сокола сокол, а иначе това е врабче, което се къпе в праха.
Може ли да се долови границата между нощта и утрото? Да, разбира се...
...Непременно ще доловиш тази граница, ако стоиш на брега на Хапи - царицата на реките, ако си преминал през огъня на пустинята и си жарил петите си на камък и всяка твоя дума е като ръмжене на лъв...
- Дълго чаках този миг - тихо каза Нефтеруф.
Той изглеждаше учуден, подтиснат и разстроен.На нея изведнъж и се стори, че той не я позна.Или че я е забравил.Това се случва с хора, които са урочасани от лоши очи.Може би тук имат пръст завистниците ? И те по неведоми пътища са забулили очите му с мъгла?...
Така стоят те един срещу друг.На прага.В неговия дом.Сред светилници, които осветяват малката стая с измамна светлина.
Има неща незабравими.
Незабравим е например Древен Египет или, както са го наричали самите египтяни, Кеми.
Всеки, който се опита да стигне до изворите на световната цивилизация, неизбежно ще дойде в Египет.А който веднъж се е докоснал до неговата история, архитектура, скулптура, литература, той за цял живот си остава духовен пленник на тайнствената за нас в много отношения държава Кеми.
» Добави цитат

От: Мира, на 18.08.2014 в 19:32
Книгата е исторически роман, който разглежда живота на най-необичайният и скандален фараон в Древен Египет - Аменхотеп IV или познат като фараон Ехнатон.Създател на култа към един бог - към Атон - божественото слънце.Разрушител на старата столица Тива, абсолютен революционер за епохата - борец против забогатялото и охранило се жреческо съсловие, оспорил и частично разрушил тихата и многовековна жреческа диктаторска власт.
Романът е крайно увлекателен и се чете буквало на един дъх, много интелигентно написан, много драма,любов,исторически факти .
От: Мира, на 18.08.2014 в 19:43
пп Исторически факт е, че съпруга на фараон Ехнатон е била минанската принцеса Нефертити - призната за най-красивата жена на всички времена:)
Царица Нефертити не е имала египетски произход.
» Добави коментар