вход, регистрирай се

Журнал

Странични ефекти

на 10.05.2011 в 23:04 от Блум

Мислех първоначално да го напиша като коментар, но после се сетих, че съм в пълното си право да изтипосвам впечатленията си на най-видно място, и без това отдавна не съм обявявал каквото и да е тук.

Някога мислили ли сте си, че филмите на Уди Алън са малко по-неангажиращи отколкото трябва? Аз да. Но да пукна, ако не се забавлявах ужасно много докато четох "Странични ефекти" - сборник с разкази писани от него. Отне ми едно пътуване до София (от Пловдив) и обратно, което в пълен контраст с другите ми пътувания от и за там, мина неусетно. 
Ето един малък цитат:

 

Една от най-странните случки стана през август 1975 с един човек от Монток Пойнт в Лонг Айлънд."
Лежах си в леглото в моята вила край морето, но не можех да заспя поради поставеното в хладилника пържено пиле, което с право смятах за мое. Изчаках жена ми да заспи, после отидох на пръсти до кухнята. Спомням си, че погледнах към часовника. Беше точно четири часът и петнадесет минути. Напълно съм сигурен втова, защото часовникът не работи от двадесет и една години и показва едно и също време. Забелязах също, че нашето куче Юда се държи много особено. Беше се изправило на задни крака и пееше "Свещ на вятъра". Внезапно стаята се обагри в ярко-оранжева светлина. Отначало си помислих, че жена ми ме е спипала, че ям след вечеря и е запалила къщата. След това обаче погледнах през прозореца и за мое най-голямо удивление видях огромен и с форма на пура самолет, който кръжеше непосредствено над дърветата в градината и излъчваше оранжев блясък. Стори ми се, че стоях прикован цели часове, но ми е трудно да кажа със сигурност, понеже часовникът си показваше все четири и петнадесет. Накрая от въздушния кораб изскочи огромна механична ръка, сграбчи двете пилешки кълки от ръката ми и бързо се прибра. Машината след това се издигна, набра светкавично скорост и изчезна в небето. Когато докладвах случая на военновъздушните сили, те ми отвърнаха че съм видял ято птици. Протестирах и полковник Куинси Боском лично ми обеща, че военновъздушните сили ще ми възстановят двете кълки. До ден днешен обаче съм получил само едната."

 

И още нещо, ще кажа една тайна на човека, който ми каже каква грешка* съм допуснал в горния цитат.

* в смисъл несъответствие с оригинала

Много усмивки, Иван

 

От: дамадЖана, на 25.05.2011 в 13:35
В интерес на истината ме заинтригува :)
От: сайонара, на 01.06.2011 в 2:43
с вдигната вежда...
"Свещ на вятъра" свободен превод ли е? или Юда изневерява на собствената си природа? :Р
От: Блум, на 01.06.2011 в 10:58
:) О-йе
» Добави коментар