вход, регистрирай се

Джейн Еър


от Шарлот Бронте


Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (11)

   покажи всички
"... И все пак си длъжна да понасяш всичко, щом се налага; само глупавите и слабоволевите казват, че не могат да понесат кръста, определен им от съдбата."
"Запомни от мен, че не трябва да съдиш по първите впечатления."
"Ти си добра с онези, които са добри с теб. А според мен така и трябва да бъде. Ако хората са винаги кротки и се покоряват на жестоките и несправедливите, лошите винаги ще вършат каквото си искат; няма да се боят от нищо и няма никога да се променят, а ще стават все по-лоши и по-лоши. Когато ни ударят без причина, трябва да отговорим на удара с удар — уверена съм в това, — и то с такава сила, че този, който ни е ударил, завинаги да се отучи да удря."
Когато притежаваш силата да заповядваш неминуемо ще ти се подчиняват.
Макар да имате мъжки ум,сърцето ви е женско - с една дума от това не ще излезе нищо добро.
Кое е по-добре - питах се аз - да бъдеш робиня на възлюбения си и да живееш в мнимо блаженство, да се наслаждаваш на кратки часове фалшиво щастие, а после да се заливаш в горчиви сълзи на разкаяние и срам или да бъдеш селска учителка, свободна и честита, в едно брулено от планинските ветрове кътче в самото сърце на Англия?
Знаех, че ревността в този случай ще бъде най-добрият съюзник. Затова се преструвах, че ухажвам друга, за да те накарам да се влюбиш в мен така безумно, както аз се бях влюбил в теб.
Грубостта ми харесва повече от ласкателствата. Затова ще предпочета да бъда вещица отколкото ангел.
Тук разумът е седнал на седлото и държи здраво юздите; той не ще позволи на чувствата да се втурнат напред и да го докарат до бездната.
Мога ди живея и сама, ако самоуважението и обстоятелствата налагат това.
"Жената,позволила на тайната любов да се разгори в сърцето й е безумна, защото тази любов, несподелена и негласна, ще опустоши душата, която я храни."
» Добави цитат

От: Дина, на 29.09.2009 в 20:52
Това е една от емблематичните книги на моето късно тийнейджърство. Помня, че много се говореше за нея и за сестрите Бронте, та реших и аз да я прочета.
Силно вълнуващо, драматично и истинско ми се струваше тогава. Как ли ще я възприема, ако започна да чета сега.
А вие как я усетихте?
От: artelina, на 30.09.2009 в 16:51
Спомням си, че бях някъде на 13-14 когато я прочетох и много ревах::РР Много ми хареса тогава де. Преди няколко години в университета я учихме като едно типично произведение от Викторианската епоха - разкриващо голямата разлика в живота на представителите от различните класи, това, колко е гадно да си беден и прецакан.Ако нямаш късмет и се родиш и жена - просто чакаш да се омъжиш, а ако нямаш богат мъж и се налага да работиш - вариантите май бяха основно да преподаваш на деца на богаташи или да станеш проститутка:Р Абе..кофти работа. Но като я четох последно, пак се издразних на несправедливостите в живота на персонажите де..съчувствах им:)
От: gergan75, на 14.11.2009 в 23:17
Чела съм я много отдавна и четейки тези коментари осъзнавам, че трябва пак да я прочета. Аз също съм я чела, когато бях на 13-14 години и имам запазено положително чувство...
От: lemon, на 31.08.2010 в 21:06
Я, всички момиченца сме страдали по едно и също време с Джейн Еър. И аз на тази възраст въздишах, ядосвах се и плачех с нея. Години, години след това гледах филма, който е направен много добре и не е някаква изкривена и приблизителна история. След което я прочетох. Малко женска, малко наивна, но наистина добра.
От: Etlolo, на 21.02.2014 в 12:59
Една от най- любимите ми книги!
От: godess17, на 30.11.2015 в 17:15
Аз я прочетох сега, на 32 :) Трябва да ви кажа, че съм възхитена и смятам, че тази книга е очарователна за всеки един читател на всякаква възраст. Дълго време след това бях потопена в красотата на диалога и свенливостта...
» Добави коментар