вход, регистрирай се

Брулени хълмове


от Емили Бронте


Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (17)

   покажи всички
" - Не съм крив, че не мога да ям и да спя -отговори той. - Повярвайте ми, не го правя нарочно.Ще ям и ще легна щом мога.Все едно, че увещавате да си почине давещ се човек, който почти се е добрал до брега!Първо трябва да стигна брега и едва тогава ще си почина."
"Нели, аз съм Хийтклиф! Той винаги е в мислите ми - не толкова като извор на радост, както и аз самата не винаги се радвам на себе си, а като част от самата мен."
"Катрин Ърншоу, дано не намериш покой, докато съм жив! Ти каза, че съм те убил – тогава преследвай ме като дух! Духовете на убитите преследват своите убийци. Зная, че се е случвало призраци да бродят по земята. Бъди винаги с мен, превърни се в какъвто и да е образ, накарай ме да полудея, само не ме оставяй в тази бездна, в която не мога да те намеря!"
"Аз не мога да живея без моя живот! Не мога да живея без душата си!"
"Унизително би било за мен да се омъжа за Хийтклиф сега, затова той никога няма да узнае колко много го обичам, и то не защото е кра-
сив, Нели, но защото по прилича на мен, отколкото аз самата. От каквото и да са направени душите ни, неговата и моята са еднакви, а тая на Линтон е толкова различна, колкото лунният лъч от мълнията или сланата от огъня."
"Целият свят ми се струва като някаква страхотна сбирка от възпоминания, които ми напомнят, че е съществувала и че съм я загубил. "
"Не мога да погледна към каменния под, без да видя лицето й, вдълбано в плочите. Във всеки облак, във всяко дърво, нощем в самия въздух, а денем във всичко, което погледна, винаги чувствувам нейния лик. "
Брулени хълмове
Винаги съм бил толкова затворен в себе си, защото най-сетне търся да намеря някого, с когото да споделя мислите си
"Една неистова любов, обсебване, зараза на душата, от която никъде не можеш да се скриеш, от която никога не можеш да избягаш. Любов по-страшна от страха, по-жива от живота. Няма думи, свещи, комплименти. Няма тела. Нито цветя и усмивки. Няма аз и ти, ние двамата. Любов, в която аз съм ти."
Брулени хълмове
"Добрината ти ме накара да те обичам повече, отколкото ако бях заслужил любовта ти; и макар че не бих могъл и не мога да скрия истинския си характер от теб, аз съжалявам и се разкайвам, че съм такъв, и ще съжалявам и ще се разкайвам, докато умра!"
Емили Бронте
"Хората чувствуват със сърцата си той разруши моето, аз нямам възможност да му съчувствувам и не бих му съчувствувала, та макар и да стене от днес до сетния си ден и да рони кървави сълзи."
"Брулени хълмове"
"Понякога наистина съжаляваме онези хора, които нямат капка милост нито към себе си, нито към другите."
"Всеки спомен от мъртъвци е скъп, стига да сме държали за тях приживе."
Емили Бронте
"Ти си едно от ония неща, които са винаги налице, когато човек има най-малка нужда от тях, а когато те търсят, все те няма! "
Емили Бронте
"Любовта ми към Линтон е като листака на гората. Времето ще я промени — много добре съзнавам това, — тъй както зимата променя дърветата. Любовта ми към Хийтклиф наподобява вековечните скали под повърхността — извор на малка видима радост, но необходими."
Емили Бронте "Брулени Хълмове"
"Великият смисъл на живота ми е той. Ако всичко друго загине, а той остане, аз пак бих продължавала да съществувам. Ако пък всичко друго остане, а той загине, вселената би станала страхотно чужда за мен и сякаш не бих била съставна част от нея. "
Емили Бронте "Брулени Хълмове
Дойдох до тук единствено да зърна лицето ти. Борих се с горчивия живот откакто за последно чух гласа ти. И трябва да ми простиш за мълчанието,защото се мъчих единствено заради теб.
» Добави цитат

От: gergan75, на 14.11.2009 в 22:56
Чела съм я, но трябва да я препрочета, тъй като беше отдавна
От: ззлатева, на 09.05.2011 в 22:40
любима книга! за пръв път обаче гледах филма - останах без дъх :)
От: Мира, на 14.09.2014 в 13:41
Прочетох книгата с огромен интерес.Завладяваща.Не разбирам обаче защо критиката през всичките тези години я нарича "любовна история".Това за мен е чудесен трилър,малко нескопосан, но предвид времето ,в което е писан...любовта някак ми убягва тук.Мисля, че е чудесен роман, описващ до какви психопати могат да се превърнат децата, расли и възпитавани в определена обстановкаи сред определени хора .Дори ако щете можете да възприемете този роман като пример за кармична отговорност и развой на събитията.Как всичко рано или късно идва на мястото си -но на каква цена? Със сигурност тази книга не е любовна история за мен, но ,разбира се, всеки има право на своята гледна точка.Беше ми доста интересна и увлекателна,има какво да се научи от нея.
; Забелязвам, че дори горенаписаните цитати са именно на "любовна тема" -а всъщност,именно те се разпростират до не повече от няколко страници в книгата, ако не и по-малко.За мен "Брулени хълмове" е по-скоро напомняне за това, че всяко действие на този свят, дори най-невинното има своите последствия, които, обаче могат да се окажат гвоздеят в нечия съдба, дори напред в поколенията.Както и роман за човешките отношения, характери, отговорности....
» Добави коментар