вход, регистрирай се

Нещо като нож, нещо като цвете, изобщо като нищо на света


от Уилям Сароян

Въведени са общо 7 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (14): Блум, eliwolf, Светлина, epolitova, Fany, Equimanthorn, purpleisdead, яна, pavelpenkov, moby, стефан, soul, Scarabei, Ханка
Смятат да я прочетат (3): Frosty, animalita, gingerina

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (3)

  
Недопустимо е или поне неуместно да предявяваш изисквания към когото и да било, освен към себе си. ("Велосипедистът от Бевърли Хилс")
Когато престанах да изисквам нещо от когото и да било, освен от себе си, почнах да откривам у другите много неща със стойност, които дотогава не бях забелязвал и почнах да гледам на нищожните неща с радост и обич. ("Велосипедистът от Бевърли Хилс")
Минаваха много автомобили, а му се искаше да седне, да спре да се усмихва и да заплаче, защото беше ужасно. Не искаха никакви портокали, не им се нравеше да го гледат, като им се усмихва, макар че се усмихваше точно тъй, както според чичо му би трябвало да им хареса. Само го поглеждаха и нищо повече.
Падна здрач, а той си мислеше единствено, че целият свят може да свърши. Мислеше само, че ще стои там с портокалите в ръка и ще се усмихва, докато дойде краят на света. Мислеше си, че едничкото, заради което се е родил, е да стои на ъгъла и да размахва портокалите към хората, да им се усмихва с големи сълзи по страните си до края на света, додето всичко стане черно и празно, а той ще стои там и ще се усмихва, ще го заболи устата и ще плаче, защото те дори не искаха да му се усмихнат в отговор; мислеше, че целият свят може да пропадне в мрака и да свърши, и Джейк ще е мъртъв, и жена му ще е мъртва и всички улици, къщи, хора, реки, поляни и цялото небе ще свършат и никой никъде няма да остане, нито един човек, нито една пуста улица или един тъмен прозорец, или една затворена врата, защото те не искаха да купуват портокали и не му се усмихваха и целият свят можеше да свърши.
» Добави цитат