вход, регистрирай се

Сияние на жена


от Ромен Гари

Въведени са общо 20 книги от този автор.
Потребители прочели тази книга (17): gal.eon, landonova, Sladost, animalita, Mags, NeDa, randonova, яна, Сияна, victoriaCHASER, ДоТи, soul, djifka, snujolin, Mia, manika, Ханка
Смятат да я прочетат (2): eliwolf, Say No

Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (8)

   покажи всички
Виждали ли сте по улицата много възрастни неразделни двойки, които се държат един за друг, докато вървят? Това е то да гориш. Колкото по-малко остава от единия, толкова повече остава от двамата.
Любовта е единственото имане, което нараства заедно с разточителството. Колкото повече давате, толкова повече ви остава.
Всъщност, онова, което се харесва на онези горе, не са нашите победи или провали, а красотата на усилията ни.
...знам, че е трудно да се направи презокеански кораб с останките от две корабокрушения.
На сръбски смъртта се нарича смрт. Говоря седем езика, но славяните са намерили най-добрата дума, най-вярното звучене за това нещо... Смрт на сръбски, смерть на руски, śmierć на полски... змийско, влечугоподобно... При нас, на Запад, звученето е все благородно: mort, muerte, tod... Но смрт... Като гнусна пръдня, която се изсулва по крака... по-отровно от отровен скорпион.
Срещаш някого, опитваш се да го направиш интересен, измисляш го изцяло, обличаш го от глава до пети в качества, затваряш очи, за да го видиш по-добре. Ако е красив и тъп, намираш, че е умен, ако той те намира за тъпа, се чувства умен, ако забележи, че гърдите ти са увиснали, те намира за индивидуална, ако започнеш да усещаш, че е мекотело, си казваш, че трябва да му помогнеш, ако е невежа, ти пък знаеш за двама, ако иска да го прави през цялото време, си казваш, че те обича, а ако няма много склонност към това, си казваш, че не това е важното, ако е стиснат, значи е прекарал бедно детство, ако е темерут, си казваш, че е естествен и продължаваш така, със зъби и нокти да отричаш очевидното, а то ти се вре в очите и ей това се нарича проблеми на двойката...
Когато човек има две тела, се случват мигове, когато остава наполовина.
-Обсебваща ли съм?
-Ужасно. Когато не си тук.
И нe ви казвам, чe чoвeк нe мoжe да живee и бeз любoв - мoжe - и тoва e най-гаднoтo. Opганитe пpoдължават да пoдcигуpяват нopмалнo физиoлoгичнo cъcтoяниe и тoва пoдoбиe мoжe да пpoдължи мнoгo дългo, дo мoмeнта, в кoйтo кpаят на функциoниpанeтo напpави тoзи тpуп лeгитимeн. Moжe да пoтъpcим убeжищe и забpава и в ceкcуалнocтта и да живeeм катo автoбуcна cпиpка. И така, пpoявeтe пpeдпазливocт, тя винаги e дoбpo извинeниe. Или пък тpъгнeтe утpe c мeн. Нe пpавeтe глупocтта да минeтe някъдe вcтpани пopади излишък на житeйcки oпит. Tpъгнeтe c мeн, дайтe шанc на нeвъзмoжнoтo. Няматe пpeдcтава дoкoлкo му e пиcналo на нeвъзмoжнoтo и каква нужда има тo oт наc. Кoгатo чoвeк e oбичал eдна жeна c oтвopeни oчи, c вcичкитe cи утpини, c вcички пoля, гopи, извopи и птици, pазбиpа, чe вce oщe нe я e oбичал дocтатъчнo и чe cвeтът e cамo началoтo на вcичкo, кoeтo ocтава да напpавитe.
» Добави цитат