вход, регистрирай се

Гордост и предразсъдъци


от Джейн Остин


Това заглавие е на български.
Заглавието и на други езици:



Цитати от книгата: (11)

   покажи всички
Няма по-измамно нещо от привидната скромност. Често тя е просто безразличие към чуждото мнение, а понякога - прикрито самохвалство.

Колкото повече опознавам света, толкова повече неудовлетворена се чувствам от него и всеки нов ден затвърждава убеждението ми, че човешкият характер е непостоянен, затова не бива да се вярва на ПРИВИДНОТО достойнсто и разум.
Mного често това, което ни заблуждава, е собствената ни суета. Жените си въобразяват, че възхищението, което някой изпитва към тях, означава повече, отколкото е в действителност.
Но съм решена да постъпя по начин, който според моето схващане ще ме направи щастлива, без да се съобразявам нито с вас, нито с когото и да било.
Сега всички имаха с какво да се занимават, защото макар че не всички умееха да разговарят, всички можеха да ядат...
Колкото опознавам света, толкова повече ме разочарова; всеки изминал ден ме уверява в несъвършенството на човешкия характер и в измамната фасада на достойнството и благоразумието.
И най-мъдрият и съвършен човек, всъщност - най-мъдрите му и добронамерени постъпки могат да станат обект на присмех за оня, чиято единстена цел в живота е да се присмива над другите.
Мис Бингли закова поглед в него и поиска да чуе името на дамата, която е имала заслугата да извика подобни съждения. Мистър Дарси отвърна натъртено и дръзко:
— Мис Елизабет Бенет.
— Мис Елизабет Бенет! — ахна мис Бингли. — Безкрайно съм учудена. Откога я харесвате толкова? И мога ли да зная кога ще дойде ред да ви честитя?
— Точно такъв въпрос очаквах да ми зададете. Жените имат крилато въображение; то мигновено подхвръква от харесването към любовта и от любовта — към брака! Знаех си, че ще ми поднесете поздравления.
И аз лесно бих простила неговата гордост, ако не беше засегнал моята.
» Добави цитат

От: gergan75, на 14.11.2009 в 23:08
Трябва да я препрочета!!! Чела съм я отдавна.
От: aleksofjesus, на 22.09.2010 в 18:32
(ENG: Pride and prejudice)
» Добави коментар