вход, регистрирай се

Често задавани въпроси


Авторът/Книгата, която искам да отбележа в профила си, не присъства в списъка. Що?

След като имаш профил в сайта, можеш да въвеждаш колкото си искаш и каквито си искаш автори и книги, след което да си ги отбележиш в списъците.

Искам да добавя книга, но авторът с който искам да я асоциирам, го няма. Какво да правя?

За да добавиш някоя книга, авторът й трябва да е добавен предварително. Отиди на автори и го добави. Преди това се увери, че наистина го няма в списъка.

Може ли да копирам текст/биография за автора от други сайтове?

Само ако лицензът на текста позволява това. Избягвай текстове, под които пише "Всички праза запазени! Никаква част от материалите на този сайт не могат да бъдат използвани ... ала-бала ала-бала". Ако се използват материали от Уикипедия, трябва да се съобразиш с това. Много е хубаво да има материали за авторите, но все пак не е задължително.

Какво представляват езиковите връзки за автори и за книги?

Ако примерно въведете книгата "Горе главата, Джийвс" и отделно "Stiff Upper Lip, Jeeves", която се явява оригинал на първата, бихте искали да направите така, че да има някаква връзка между оригиналната и преводната книга. Езиковата връзка ви дава тази възможност. Когато гледате едната книга, ви се дава възможност директно да отидете на свързаната към нея книга на друг език.

По същия начин се получава и за авторите, би могло да има автор "П. Г. Удхаус" и "P. G. Wodehouse", и двете имена могат да имат книги асоциирани с тях, както и биографии на съответните езици. Когато имат езикова връзка помежду си, гледайки едното име, се появяват и книгите от същия автор, но асоциирани с имената му на други езици.

Колко езика са налични за избор?

Засега пет - български, английски, френски, руски и немски. Ако се появи нужда от други езици, може да добавим и още.

Как да сменя езика на който е въведен даден автор или книга?

Всеки профил, на автор или книга, има бутон "редактирай", който отваря форма в която може да се промени езика на който е въведен.

Всеки ли може да прави езикови връзки?

Засега езикови връзки могат да се правят само от потребители, които са със статут от модератор нагоре (включително). В този ред на мисли, модератор може да стане всеки, който има над 50 маркирани книги и е бил потребител над един месец. Относно йерархията на потребителите, вижте тук.

Разбирате че самата функционалност изисква време да стане по-стабилна, а опасността от хаос е съществена.

Как да направя езикова връзка от един автор към друг?

За да можеш да правиш езикова връзка между автори, трябва статута ти да е от модератор нагоре (виж горната точка).

И двете имена трябва да са въведени предварително, на съответните езици. Отвори профила на единият автор натисни "връзка към името на друг език". Появява се форма, с помощта на която намираш автора (на съответния език), към когото искаш да направиш тази връзка.

Как да направя езикова връзка от една книга към друга?

За да можеш да правиш езикова връзка между книги, трябва статута ти да е от модератор нагоре (виж горната точка).

И двете заглавия трябва да са въведени предварително, на съответните езици. Отвори профила на едната книга и натисни "връзка към заглавието на друг език". Появява се форма, с помощта на която намираш заглавието (на съответния език), към което искаш да направиш тази връзка.

Ако направя дадена езикова връзка, трябва ли да правя и реципрочната?

Не, всяка езикова връзка, която правиш е двустранна. Тоест ако направиш връзка от книгата "Едно", която е на български, към книгата "One", която е на английски, автоматично се прави и обратната връзка.

Възможно ли е да има книга на един език, асоциирана с автор, който е изписан на друг език?

Да, възможно е. Но най-добре в такъв случай да се добави името на автора и на алтернативния език и книгата да се асоциира с него.

Мога ли да направя езикова връзка към повече от една книга или автор?

Да, можеш да направиш връзки между авторите или заглавията на всички налични езици.

Аз съм обикновен потребител, но съм въвел/а книги и/или автори на различни езици и искам да направя езикова връзка между тях. Какво да правя?

Пиши на някой модератор да го направи за теб, или на service(?*)book-log.net . А можеш да изпратиш и заявка да бъдеш произведен/а в модератор, ако отговаряш на условията разбира се.