вход, регистрирай се

Цитати на djifka

Общо 109 цитата от 77 заглавия.

Страници:  1 2 3 4 5 6 > 

Пази сърцето си, защото от него са изворите на живота.
из Когато щурците плачат от Чарлс Мартин
от djifka, 17.09.23 в 14:51, Рейтинг: 1
Смъртта бе категорична. Всички избори - вече направени без възможност да се поправят.
из Сред злачни пасбища от Анне Рагде
от djifka, 31.08.23 в 6:53, Рейтинг: 0
Докторът каза, че бил болен от сърце, но аз знам че умората го победи. Умира се само от умора. Умората, която ни идва от другите, с която се товарим ние самите, с която ни товарят мислите ни.
из Оставам тук от Марко Болцано
от djifka, 15.07.23 в 8:43, Рейтинг: 1
Внезапната смърт е най-тъжна. Не ти оставя дори частица време да си припомниш поне най-щастливите преживявания. Не може даже да си помечтаеш за мястото, където се надяваш да се пресели душата ти.
"Толкова не я обичаме, че дори не го крием. Наричаме я "грозната", "неприятната", "неудобната", "елементарната", най-много да й кажем "азбучната". Виж, за лъжата имаме доста по-приятни епитети - "красивата", че и "благородната" й казваме често. Затова лесно мятаме на гръб лъжата и си плюем на петите да избягаме от истината"
из Екстазис от Радослав Бимбалов
от djifka, 25.05.23 в 11:32, Рейтинг: 0
"Най-сетне той намери жена, която го убеди, че на света съществува нещо по-важно, по-ценно и по-високо от неговата недостижимост. Какво точно? Тя самата. Само тя. Беше за него утоляване на жаждата, забрава и възкресение, даваше му освобождаване от всичко, прилично на сладка смърт. Тогава той забравяше дори себе си, освобождаваше се от себе си и знаеше само едно: без тази жена не може да живее, без любовта си към нея, без нейната любов светът ще загуби цялата си прелест, всичките си краски и най-страшното – ще загуби бъдещето си. Понеже любовта е като изкуството, обхваща и онова, което реално съществува, и онова, което трябва някога да настъпи."
из Роксолана от Павло Загребелни
от djifka, 01.05.23 в 14:26, Рейтинг: 0
- че животът е изписал като с четка върху лицето невидимите фурии на сърцето му.
Беше мило, наистина. Дори ненужно мило. От майка си беше научила, че нищо не идва даром на този свят и колкото по-хубаво нещо ти се случи, толкова по-висока е цената, която трябва да платиш.
Морис винаги ѝ беше казал да внимава. Да следи за реакциите на тялото си. Това е израз на собствената ти мъдрост. Обръщай внимание на тревогата, на очакването, на всички чувства, които идват от теб. Те се проявяват в тялото. Какъв съвет ти дават?
Да караш колело, да обичаш и да се усмихваш. Според доня Мару това бяха най-важните неща, които си заслужава да правиш между раждането и смъртта.
Жестокостта на непознатите обикновено не е в състояние да ме разстрои, но добротата на непознатите е странно съкрушително.
Всичко отминава. Умният Човек знае това от самото начало и за нищо на съжалява.
- То лоши люде няма. Людете на се делят на лоши и добри, а на такива дето небето им е ниско, и на такива, дето небето им е високо. Кога небето ти е ниско, усещаш оттам любов връз тебе да прииде и тая любов ще остане и на други да даруваш. Тогава живението ти не е за умиране, а за учене. Кога пък небето ти е високо и далечно, като самин вълк си-все гладен и плашлив.
из Възлюбените от Боян Йорданов
от djifka, 12.02.23 в 7:56, Рейтинг: 0
...някои са слабо прости, други са силно прости, а трети па са ептен прости
из Възлюбените от Боян Йорданов
от djifka, 11.02.23 в 12:01, Рейтинг: 1
– Ми да, те и книгите са като людете дето са ги писали. И ако нейде прочетеш в книга человешка, че само в нея е написана истината на истините, бягай, хвърли я, не я чети! Тая книга за добро не е стъкмявана.
Добрата книга – книгата дето с обич ти дума – те кара да мислиш и да питаш. Человешката истина, Велко, се менява както сезоните годишни се меняват. Едно е сега истина, утре пък друго излезе. Всеки в нещо си
вярва спроти неговия си бой, ама колко и голям да е – все е един человешки бой. Затова питай, Велко. Има за толкова неща да се попита, додето сме на тоя свет. Ние сме създадени въпроси да задаваме, а не да знаем. Свобода е да питаш, да знаеш е робство. Защо малко знаеш и грешно знаеш, а се към това привързваш като с букаи.
из Възлюбените от Боян Йорданов
от djifka, 11.02.23 в 11:59, Рейтинг: 0
"Това сигурно е най-голямата трагедия на един човек. Да не е бил обичан, а той самият да не е обичал никого...Да не знае каква е тая работа любовта. Най-голямата и в същото време най-скъпата трагедия. На моето погребение сигурно най - много некой гълъб да долети!"
из Мамник от Васил Попов - Ерове
от djifka, 05.02.23 в 12:07, Рейтинг: 1
Хората изграждат доверие помежду си, Еван. Така функционират взаимоотношенията. Или поне такива са истинските взаимоотношения.
из Сирак Х от Грег Хъруиц
от djifka, 31.01.23 в 7:16, Рейтинг: 0
Човек най-трудно забравя мечтите си.
...има ли смисъл хората да са живи, ако не си помагат един на друг.
из Малки неща като тези от Клер Киган
от djifka, 18.12.22 в 10:09, Рейтинг: 1
Спира с лице към течението. Затваря очи. През клепките му
преминава изгряващото слънце.
Пуска хартиената лодка и казва:
проснат по средата на пътя,
с глава, обърната към Ориента,
чакам кервана на лудите.
2
Из „Аз съм дете на този век“ на Абдул Латиф ал–Лааби.

Поема дълбоко дъх и потапя главата си в Дунава.
из Керван за гарвани от Емине Садкъ
от djifka, 08.11.22 в 6:59, Рейтинг: 0
Страници:  1 2 3 4 5 6 >