вход, регистрирай се

Цитати на NeDa

Общо 3898 цитата от 1001 заглавия.

Страници:  < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 >  Последна

Човекът е измислих техника, за която още не е готов.
Това вече не е лъжа, това е война срещу невинни...
На земята ни вече лежаха хиляди тонове цезий, йод, олово, цирконий, кадмий, берилий, бор, неизвестно количество плутоний (в ураново-графитните реактори тип РБМК в чернобилския им вариант се работеше с оръжеен плутоний, от който се правят атомните бомби) - общо четиристотин и петдесет типа радионуклиди. Количеството им е равно на триста и петдесет бомби, хвърлени над Хирошима. Трябваше да се говори за физика. За законите на физиката. А говореха за враговете. Търсеха врагове.
Мълчанието и търпението са добри другари. Добре е да присядат на огнището ти. Те слагат дебели цепеници в огъня и го поддържат хем кротък, хем силен.
из Стопанката на Господ от Розмари Де Мео
от NeDa, 02.02.18 в 19:29, Рейтинг: 0
Но това също е вид варварство - липсата на страх за самия себе си.
На раирания фон на стъпалата, качващите се или слизащи спрели тела, разиграли се като ноти върху петолиние, се разнася една недоловима мелодия, която обаче внушава присъствието на отвъдното и го превръща в прозрачно видимо.
С изключение на момичето, което пред входа се подписва из предверието със забелязващото се лъкатушене като на усукан чорап, усамотените или вкупчени на гроздове силуети, осеяли павираната шир, напомнят по-скоро пътници в очакване на връзка.
Не е достатъчно да се заяви, че опитът от четенето или писането е негоден да замени опита на преживяването. Не са нужни демонстрации, за да се докаже, че думата "кръв" няма нищо общо с кръвта, която можеш да видиш, че думата "пламък" никога не ще подпали страницата, на която е изписана. Но не това желая аз от думите. Чрез тях, както и чрез размишлението или образите съм ранен, без кръвта ми да потече, и познавам пламъците, без да бъда обгорен. Посред това събиране навътре, което навярно е отваряне, участвам в света и без присъствие, невключен в него. Струва ми се, че се впускам вдън себе си, че разговарям с мен самия, може би с един автор. Имам усещането, че разпознавам собствения си опит и наново го изживявам, обогатен, че стигам до обяснението му. Възликувам от догаждането, че не съм единственият, изпитал такова или такова вълнение.
Същата загадка просмуква и толкова прозаичните жестове на бръснаря. Какъв танц около мен, колко излишно наглед пилеене на крачки, обиколки напред-назад, навеждане и изправяне, доближаване и отдръпване! И непрекъснатият съпровод на щракащата ножица, която хвърка около косата ми с колебанията на пеперуда и с не по-малко усилия, отиващи на вятъра: колко ли удари в празното отиват за един, който кръцва истински? Повторението ги превръща във верига от жестове, ту по-далечни, ту по-близки до главата ми, за да кацне за миг един от тях на точно определено място: това е ловуване. Отново и отново се повтаря движението в китката, в ръката, в цялото тяло на бръснаря. Сам по себе си той е една работилница, разтърсвана от предавки, чието раздвижване и непрекъснато въртене са необходими за едно нищо в края на краищата: колко стъпки напред и назад, колко щракания на ножицата, повдигания, отклонени кацания, подновени в полет опити, напомнящи пчели, които влизат и излизат от устата на кошера, и всичко това само за един кичур, за един-единствен!
... очите му са уловили някакъв конкретен детайл, но той не спира да размотава гранката на размишлението.
Добротата е верижна реакция.
из Птичка на перваза от Катерина Стойкова
от NeDa, 09.01.18 в 21:45, Рейтинг: 0
Ако не можеш да кажеш "не" на собствените си пристрастявания, няма да можеш да кажеш "да" на това, което е истински важно в живота ти.
из Птичка на перваза от Катерина Стойкова
от NeDa, 09.01.18 в 21:44, Рейтинг: 0
Ако намериш дума, намираш врата.
из Птичка на перваза от Катерина Стойкова
от NeDa, 09.01.18 в 21:43, Рейтинг: 0
Не е лесно да покажеш на някого, че светът, също както чорапът, има опако и е достатъчно едно ловко движение, за да си разменят лицето и опакото местата, едно ловко и бързо движение, без никой да забележи промяната и всички да приемат, че вярват, как опакото е истинското лице на света.
из Гьоц и Майер от Давид Албахари
от NeDa, 07.01.18 в 20:01, Рейтинг: 0
В автобуса плисна тишина като вода, хвърлена от леген.
из Гьоц и Майер от Давид Албахари
от NeDa, 07.01.18 в 19:55, Рейтинг: 0
... външни стени няма, има само вътрешни.
из Гьоц и Майер от Давид Албахари
от NeDa, 07.01.18 в 19:55, Рейтинг: 0
Далеч по-трудно е да ги господар на съдбата си; просто е само господарството над чуждата.
из Гьоц и Майер от Давид Албахари
от NeDa, 07.01.18 в 19:54, Рейтинг: 0
... животът не е в съществителните, животът е в глаголите.
из Гьоц и Майер от Давид Албахари
от NeDa, 07.01.18 в 19:53, Рейтинг: 0
Знанието никога няма да достигне мощта на незнанието.
из Гьоц и Майер от Давид Албахари
от NeDa, 07.01.18 в 19:53, Рейтинг: 0
Баща ми ламтеше за светлината. Често се печеше на слънце. Обичаше небесното светило да овъгли на прах земните му мисли.
из Баща на мъртвите от Балаж Дьоре
от NeDa, 07.01.18 в 10:08, Рейтинг: 0
Страници:  < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 >  Последна